Intuitiv navigering

Kanskje du har fått noen negative tilbakemeldinger fra brukerne dine om at de synes det er vanskelig å finne det de leter etter på nettstedet ditt, eller kanskje du merker i statistikken på siden at brukere faller av tidlig. Selvom det for deg er selvsagt hvor info på nettsiden din ligger og hva alle knappene gjør, er det ikke sikkert det er så åpenbart for noen som besøker siden for første gang.

I slike situasjoner kan det være nyttig å redesigne strukturen til nettstedet ditt med førstegangsbesøkeren i fokus. Dette kan inkludere å flytte eller endre innhold, legge til eller fjerne funksjoner, eller andre justeringer. Kanskje du skal ha mindre info eller kanskje du mangler elementer som gjør navigasjonen forståelig. En intuitiv navigering betyr at brukerne enkelt kan finne frem til det de leter etter, uten å måtte tenke for mye over hvordan de skal komme seg dit.

Det er viktig at brukerne ikke blir frustrerte når de bruker nettstedet ditt, og at de enkelt løser oppgaven de besøkte nettsiden for.

Mobilvennlig nettside

Dette vet du kanskje allerede, men mobilversjon av nettsiden er ofte enda viktigere enn pc-versjonen. I “gamledager”, for 10 år siden, var det viktig at nettsiden din fungerte på mobil, men nå har verden snudd og det motsatte har blitt regelen. Dagens webdesignere må tenke mobil-versjon først og pc sekundært.

Når det gjelder mobilvennlighet, er det to viktige elementer å ta i betraktning: brukervennlighet og responsivt design. Brukervennlighet innebærer at innholdet på siden din er lett å forstå og navigere seg gjennom, uansett hvilken enhet man bruker. Responsivt design innebærer at nettsiden automatisk tilpasser seg skjermoppløsningen på den enheten som brukes. Da sikrer du at den alltid ser bra ut på alle forskjellige telefoner, padder og pc-skjermer i all verdens størrelser.

I dagens marked er det viktigere enn noen gang å ha en mobilvennlig nettside, da stadig flere mennesker bruker mobiltelefonen eller nettbrettet sitt, ikke bare når til å surfe/scrolle, men også til netthandel. Ifølge en undersøkelse fra Google sier halvparten av brukerne at en dårlig mobil-opplevelse gjør det det er mindre sannsynlig at de bruker siden. En dårlig mobilversjon av nettsiden kan være veldig god markedsføring for konkurrentene dine.

Universell utforming

Universell Utforming (ofte forkortet UU) handler om muligheten for alle til å bruke webområdet. Dette blir stadig viktigere og det har vært lagt ned mye arbeid i å lage gode veiledere og retningslinjer for å ivareta dette. Det er nettopp lansert en ny veileder for UU som vi har skrevet mer om her.

Det estimeres at rundt 90% av verdens web-sider ikke er optimalisert for alle, noe som åpner for nettopp du kan briljere på dette punktet. Du har sikkert besøkt en nettside som ikke har fungert optimalt før, slik føler flere det med nesten alle sider de besøker - hva om din side føles helt perfekt og naturlig? Det øker sjansene for salg.

Hastighet

Dagens internettbrukere har kortere oppmerksomhetsspenn og tålmodighet enn noen sinne. I tillegg til fokus på intuitiv navigering og antall klikk er det også viktig at selve nettsiden laster rask. I Netflix-serien “the playlist”, som viser historien bak svenske Spotify, lærte vi at kun “null lastetid” er godt nok. Teknikerne brukte tusenvis av timer og oppfant ny teknologi for å sikre at de hadde den raskeste leveransen av musikk. Internettbrukere har ikke lyst til å vente et milisekund mer enn de må. Google sier at du mister halvparten av besøket om nettsiden din bruker mer enn 3 sekund på å laste inn.

Hvordan gå frem?

Hvis du føler at nettsiden din fungerer godt iht. tipsene i denne artikkelen er det ikke sikkert du trenger å gjøre denne investeringen helt enda. Hvis du derimot ser at nettsiden din kanskje trenger en oppfriskning kan det være lurt å tenke totalrenovering fremfor kosmetisk oppussing. De fleste nettsider har ikke størst problem med det overfladiske, som grafisk design og moderne stil, men heller brukervennlighet og overordnet tempo.

Dette poenget er viktig, så her kommer det copy/pastet: Før du tar en eneste avgjørelse om nettsidens fremtid er det viktig at du svarer på følgende spørsmål. “Hva er målet til brukeren?”. Dette kan du besvare enten med bakgrunn i erfaring eller med en brukertest. Det kan være ett eller flere mål avhengig av virksomheten din. Når du vet målet må du deretter tilby løsningen så enkelt som mulig.